Bruger du også alt-mulig-klude? Har du undret dig over hvorfor de med tiden bliver tynde og hullede. Kluden afgiver plastik som via vandløb og spildevand ender i havet! 20% af kludens materiale er plastik (polypropylene hedder det på emballagen). Jeg troede egentlig der var engangsklude, men som nogle af os alligevel vaskede – fordi det kan man jo ligeså godt som at smide ud og købe nyt. Men nej, der står faktisk på pakkerne at de kan vaskes ved 95 grader.

Plastikken i karkluden skylles ud og hænger i luften eller ryger i kloakken eller i maden” ! (1)

Det må jeg da undersøge

Da jeg synes mikroplastik i havet er bekymrende besluttede jeg mig for at undersøge påstanden om at de afgiver materiale og hvornår de gør det og hvor meget.

(du kan læse mere om plastikproblemet i dette blogindlæg)

Jeg testede derfor en masse klude af mærket ”x-tra”, coops eget mærke, købt i Brugsen.

Første gang du bruger kludene

Den ene del af forsøget gik ud på at se hvor meget materiale/fibre, der kommer af kludene når jeg vrider dem op – ligesom jeg ville bruge nye klude lige fra pakken.

Jeg vred kludene op i en stor balje. Efter nogle kludes opvridning blev der dannet et helt flydelag på vandet som så ret ulækkert ud. Kludene afgav også en lugt af svovl.

Undervejs opdagede jeg en masse gult fnuller på min sorte bluse, så selv om jeg ikke kunne indsamle de fibre der blev afgivet til lokalet, så kan jeg ihverfald sige at kludene afgiver fibre til omgivelserne. Der var også meget tekstilstøv på bordpladen i laboratoriet.

Vandet fra baljen kom jeg gennem et filter for at opsamle fibrene. Alt mulig kluden afgiver materiale til afløbet, når du vrider den op under hanen eller hælder rengøringsvandet ud i kloakken!

Når du vasker kluden

Plastikkluden er af mange også opfattet som en engangsklud. I mine øjne stort spild af ressourcer! Men for os, der indtil nu, har vasket dem i vaskemaskinen er det relevant at undersøge hvad der sker ved vask. Også her afgiver kludene meget materiale, uden at jeg dog har kunnet præcisere hvor meget, men det kan du læse årsagerne til i min forsøgsrapport her (snart klar)

Hvilken karklud kan vi så bruge?

Jeg er holdt op med at bruge og købe altmuligklude. I stedet bruger jeg bomuldsklude – jeg er også begyndt at strikke karklude selv. Det kan du læse mere om i det her blogindlæg: Strik Karklude

Du kan også hjælpe med at udlede mindre plastik til vandmiljøet ved at vælge klude, der er fri for plastik!

 

(1) Henrik Beha Petersen, mikrobiolog, til dr.dk, http://www.dr.dk/nyheder/indland/bruger-du-engangsklude-gode-raad-til-et-liv-med-plastik, (01-09-2015)

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *